Wednesday, April 18, 2012

SESI PERBINCANGAN 3 : SEJARAH KEMERDEKAAN MALAYSIA


Soalan Perbincangan 3 :


Apakah aktibar yang boleh dipelajari daripada perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan negara kita ?

19 comments:

 1. Xi Gene (5 Damai)April 18, 2012 at 9:36 AM

  Iktibar yang boleh dipelajari daripada perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan negara kita ialah permuafakatan dalam membuat keputusan, bertoleransi dalam kalangan masyarakat dan menggunakan pendekatan musyawarah.

  ReplyDelete
 2. Ho Chuan Jian 5DamaiApril 18, 2012 at 9:40 AM

  iktibar yang boleh dipelajari daripada perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan negara kita yang sanggup korban demi negara dan semangat kecintaan mereka akan negara yang tabah

  ReplyDelete
 3. Natasha Aliana 5 JujurApril 18, 2012 at 9:43 AM

  Antara iktibar yang boleh dipelajari daripada perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan negara kita ialah kewibawaan pemimpin. Kita perlu mencontohi kewibawaan para pemimpin terdahulu supaya kita dapat menjadi pemimpin yang disegani dan dikasihi oleh rakyat negara Malaysia.

  ReplyDelete
 4. CARNEY (5G) and guo zhi (5D)April 18, 2012 at 9:45 AM

  Iktibar yang boleh dipelajari daripada perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan negara kita ialah bekerjasama dengan kuasa luar untuk mempertahankan kemerdekaan negara. Kita perlu bertoleransi dengan parti-parti politik lain dalam membuat keputusan yang mampu mengubah takdir negara.

  ReplyDelete
 5. Khairunnisa Nadhira (5D)April 18, 2012 at 9:49 AM

  iktibar yang boleh dipelajari daripada perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan negara kita ialah, memirkirkan cara untuk menyelesaikan sesuatu perkara dan tidak mengulangi kesilapan yang sama. Lebih daripada itu, kita perlu bekerjasama untuk mempertahankan keamanan negara kita dan mengekalkan perpaduan di antara kaum. :)

  ReplyDelete
 6. Choo QingHua 5 DamaiApril 18, 2012 at 9:49 AM

  Salah satu iktibar yang boleh dipelajari daripada perjuangan tokoh- tokoh kemerdekaan negara kita ialah berjuang untuk mempertahankan negara kita. Tokoh- tokoh kemerdekaan negara kita telah berusaha dengan bersusah-payah untuk mempertahankan negara kita daripada pelbagai ancaman dari pelbagai pihak.

  ReplyDelete
 7. Yap Tsui San 5 DamaiApril 18, 2012 at 9:53 AM

  Iktibar yang boleh dipelajari daripada perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan negara kita ialah kita perlu bijak membuat keputusan dan sanggup berkorban demi negara.

  ReplyDelete
 8. Natasha Aliana dan Intan Syahirah 5 JujurApril 27, 2012 at 10:28 AM

  Antara iktibar yang boleh diteladani daripada perjuangan tokoh-tokoh kemerdekaan negara kita ialah, kita perlu mencontohi sikap bertolak ansur terhadap kuasa luar. Seperti tokoh-tokoh mengadakan perjumpaan untuk berbincang dan tidak menggunakan kekerasan. Seterusnya, kita perlu menuntut ilmu pengetahuan dan menggunakan kebijaksaan yang ada untuk membuat sesuatu keputusan yang produktif. Kemudian, semangat juang yang berkobar-kobar yang tertanam di setiap tokoh negara kita perlu diteruskan agar kita dapat mempertahankan negara kita daripada ancaman luar pada masa akan datang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ERM...INI PLING BGOS! GREAT JOB! :*..THANKS BG JWPN ! :)

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. TERIMA KASIH KAK NATASYA......JWPN KAKAK PALING BES...

   Delete
 9. PIKIR SENDIRI AH ! "-.-" ORNG DH BG JWPN X NK REPLY ! -;-

  ReplyDelete
 10. Mengambil contoh dan teladan pejuang kemerdekaan yang lalu dengan memahami semangat perjuangan

  ReplyDelete
 11. Viknish Arumugam SYS 1SFebruary 3, 2014 at 8:44 PM

  Menghargai jasa pejuang yang telah membebaskan negara kita daripada penjajah

  ReplyDelete
 12. thanks will help in exams

  ReplyDelete
 13. thank you guys its help me a lot for PT3

  ReplyDelete